Merjan,  Eskon ja Liisan  asuntoautoreissu 29.6-



    1. Maanantaina juukalaiset tulivat Nivalaan kahdeksan maissa ja lähdettiin heti Liisan tavaroiden pakkaamisen jälkeen kohti Pohjoista.
Ahteen töyssyssä Merja kaatui auton lattialle ja kylkiluuthan siinä tietysti ehkä murtui ja ne olivat sitten kipeänä.
Eka yö oltiin  Tupoksen apsin pihassa, tuli lyhytuninen yö.
    2. Aamupalalla syötiin itsemme ähkyyn, pahaan oloon asti. huolto asemalla.Jo seitsemän maissa jatkettiin matkaa. Käytiin katsomassa Kemissä satamaa. Käytiin Ikeassa pikkuostoksilla ja syötiin ne hyvät lihapullat ja ajeltiin   maisemia ihaillen Jällivaaraan. Jällivaarassa yövyttiin Skogshotellin parkissa, mukava kun päästiin suihkuun.  150 kruunua. Paikka oli kiva ja Esko hoksasi itikkapyydyksen, joka oli sellainen, että se keräsi kaasun voimalla ötököitä pussiin ja keräyspussissa olikin ollut ziljardi itikkaa.  Omistajan koira kiusasi Tildaa ja naapurivaunussa oli  kaksi upeaa koiraurosta, rotua en tunnistanut, isäntä taisi olla vähän äkäpussi. Känkkäränkiteltiin Merjan kanssa vähän. Illalla oli jo kuitenkin oikoo fiilikset. Syötiin iltapalaksi Choritso-makkaraa ja Dallas salaattia.
    3. Yö nukuttiin hyvin ja minä heräsin viimeisenä. Yöllä olivat käyttäneet Tidaa ulkona ja vaihelleet nukkumapaikkoja ja minä nukuin niin siki etten kuullut mitään, aamullaki aamukahvet keittäneet ja meikä vaan veti unta pollaan. Aamusuihkun jälkeen Merja laittoi minun uuden tukan. Vaikka olimme päättäneet jo toisin kävimme kuitenkin Kiirunassa ja se oli kaunis paikka. Merja osti korvikset samoin minä. ostin myös salamabambun. Käytiin ruokakaupassa. Syötiin kevätrullat. Kiirunan kaivoskin oli aika upea vaikka se rikkoikin luonnonmaiseman, mutta kyllä silti upeaa luonnonmaisemaakin riitti. Keräsin matkalta kukkia kotipihalle tienvarrelta ja taas pikkasen känkkäröitiin  mutta se puhdisti ilmaa ja jokainen pyrimme  ottamaan toiset huomioon. Ja taas on ookoo fiilikset. Ajettiin Karesuandoon yöksi, siis yövymme vielä Ruotsin puolella. Syötiin uusia pottuja ja ruotsalaista grillimakkaraa joka oli enempi suomalaiseen makuun kuin eilinen tulinen makkara. Tilda kävelytti Liisaa kauan sateessa ennekuin iltakakka tuli, mutta näkipähän kaunista maalaismaisemaa ja navetankin tämän ansiosta.  120 kruunua. Paikka oli vanhan papan pitämä paikka, maksu ilman kuittia. Alue oli kylän keskellä ja “siellä ei ollut mitään”, näin sanoi pappa kun kysyimme, mitä kannattaisi käydä katsomassa. Oli kiva astianpesupaikka ulkona, apharja, aineet ja kaikki. Melko apeana itsekukin painuttiin nukkumaan, kotiinpaluu oli aika lähellä.
    4. Aamutoimien jälkeen käytiin ensin paikallisessa kaupassa maitoa ja siellä oli ihan kaikkea, ostettiin kotiin poron savustettua jauhelihaa. Ajeltiin käsivarren yli Norjan puolelle ja käytiin Kautokeinossa, paikka oli upea ja maisemat ympärillä huimaavan kauniita, tuntureita ja erikoisia kasveja. Kyllä tunturit on kauniita! Pysähdyttiin kivalle järvenrannalle, jossa Tilda sai olla irti. Tässä paikassa hienohiekkainen kangas, paljonpaljon ohutta hiekkaa ja vaivaiskoivuja, aivan upean näköistä! Käytiin kahvilla Norjan puolella tosi siistissä paikassa ja ympäristö oli taasen upea. Matkaa jatkettiin Kaamanmukkalle asti . Ensin käytiin katsomassa leiripaikkaa Karikasniemellä, mutta se ei ollut mieleinen. Paljon ihmisiä ja melua ja vielä jyrkässä rinteessä, koko porukka oltiin samaa mieltä että jatketaan matkaa kun kellokaan ei hirmu paljon. Kaamasenmukkan paikka oli pieni, mutta me tykättiin. Tätä paikkaa piti 84-vuotias Hans-pappa, pappa hyvässä kunnossa ja hinta 30€ , aika kallis autopaikka, mutta käytiin saunassa ja pihassa oli kota. Oli aivan ihana käydä rauhassa saunassa ja sen jälkeen istahtaa kotaan tulta ihailemaan. Tilda sai leikkiä phalenen kanssa, niillä oli mukavaa ravailla, tie vaan ihan vieressä niin koko ajan pelotti että milloin Tilda sinne pinkaisee. Iltakakkaa houkutellessa menin metsätielle ja sen varrelta löytyi pieni joki. Myöhemmin illalla tätä metsätietä pitkin harjoitettiin hevosia, sekin kiva näky kun hepat kärryillä katoaa Lapin pöheikköön. kun oli NIIN kylmä niin ei itikat haitannu oloa.
    5. Nukuttiin kauan ja lähdettiin vasta puolikashentoista maissa.  Aamulla jutskailin Hanssin pojan kanssa ja hän kertoi että naapurissa on emäntä Nivalasta ja sanoi, että käykää kylässä, se on nyt kotona, no eihän myö jäyhät karjalaiset tietysti käyty siellä. Yksi herroista oli käyny Paalasmaalla ja sain sivistää heitä, ihan vasta itekkin saatuani tietää, että Pm on Suomen korkein saari.  Pysähdyttiin Inarissa ja käytiin kaupoissa ja Esko sai tosi hyvää hampurilaista. Ajeltiin Sodankylään ja täällä on tasokas yöpymispaikka, 26 €. tämä päivä on sujunut kaikin puolin mukavasti, Merjan kylkikin jo ihan pikkuisen helpottaa. Tosi hyvät peseytymistilat, vain sauna puuttui. Tiskauspaikka oli hyvä, nämä tiskauspaikat onkin kaikissa paikoissa, tietysti, Hans vaan ei ollut ainakaan liikaa panostanut tähän jutskaan.
    6. Aamutoimien jälkeen keula kohti kotia. Pysähyttiin Rovaniemellä ja sitten kipinkapia kotiin. Kotona lämmitettiin sauna ja takka. Päätettiin purkaa tavarat vasta seuraavana päivänä.
    7. Pikainen autontyhjennys ja porukat lähti kotiinsa, eipä tarvinnu minun siivoukseen osallistua, mutta Merja kipeällä kyljellään sai. No, tulipahan tämmöinenkin reissu tehtyä, ei niin makea maku suussa kuin oli ennakko-odotukset.